Informația dimineții pentru românii cu pensii până în 2.000 de lei. Se schimbă legea, când dispar ajutoarele

de: Alexandru Puiu
08 05. 2023

În România, există o serie stufoasă de ajutoare sociale pentru românii vulnerabili. Cele mai multe dintre ele vizează pensionarii, dar mai sunt pe listă și familii cu venituri infime. Important este însă să-ți cunoști drepturile și, mai ales, responsabilitățile.

Autoritățile române lucrează în această perioadă la mai multe modificări legate de voucherele pentru energie, sistemul de sprijin pentru plata facturilor. Modificările vizează mai ales beneficiarii a căror situație financiară s-a îmbunătățit pe parcursul perioadei în care au primit ajutorul. Practic, este vorba de situația în care românii care au primit tichetele de la stat pentru plata facturilor nu se mai încadrează în prevederile legale pentru acel ajutor. Partea bună este că nu trebuie să dai banii înapoi, în situația în care i-ai cheltuit.

Se schimbă legea voucherelor de energie

Deși plățile de la Guvern se opresc automat în momentul în care nu te mai încadrezi pentru ajutorul respectiv, iar cardul este anulat, banii utilizați deja de beneficiari nu vor trebui returnați. Aceștia vor fi acoperiți de la bugetul de stat. Ce schimbă OUG-ul aflat momentan în partea de proiect este introducerea posibilității de a anula cardurile de energie.

„În cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”, se arată în document.

Din ce se poate desprinde din inițiativa legislativă, banii cheltuiți de persoane care au pierdut dreptul de a mai primi vouchere de energie vor fi trecuți, dintr-un punct de vedere, la pierderi de către statul român. Ordonanța este foarte importantă pentru că vizează situația financiară a peste 2 milioane de familii care au folosit până la această oră cardul de energie pentru diverse plăți.

„Cele mai multe plăţi s-au efectuat în Bucureşti, Iaşi, Suceava, Bacău şi Prahova. Au fost trimise, în aceeaşi perioadă, 223.000 cereri de plată online, valoarea plăţilor procesate ajungând la 25,4 milioane lei. De asemenea, numărul plăţilor efectuate direct prin intermediul poştaşilor, prin deplasarea acestora la domiciliul beneficiarilor, este de 482.200, în valoare totală de 82,9 milioane lei”, se arată într-un comunicat al MIPE.